Χειρουργικές Πράξεις

1. Χειρουργική καταρράκτη (φακοθρυψία+ένθεση ενδοφακού)

Με τη μονάδα μικροχειρουργικής του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού Centurion. Ο βασικός παράγοντας εμφάνισης του καταρράκτη είναι ηλικιακός. Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι πάντα χειρουργική και συνίσταται στον κατακερματισμό, την αφαίρεση του καταρρακτικού κρυσταλλοειδούς φακού και την ένθεση ενός τεχνητού ενδοφακού στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού.

2.LASER φωτοδιαθλαστική χειρουργική (διόρθωση μυωπίας-υπερμετρωπίας-αστιγματισμού- πρεσβυωπίας) με τις μονάδες AMARIS 1050RS και ZIEMER(LDV)

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με LASER βασίζονται στην φιλοσοφία μεταβολής του σχήματος και της καμπυλότητας του κερατοειδούς , είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής και προσφέρουν με απόλυτη ασφάλεια εξαιρετική όραση για καλύτερη ποιότητα ζωής. Δύο τύποι LASER χρησιμοποιούνται στη διαθλαστική χειρουργική: το Excimer LASER και το Femtosecond LASER.

Τεχνικές φωτοδιαθλαστικής χειρουργικής

PRK: η τεχνική βασίζεται στην φωτοαποδόμηση των επιφανειακών στιβάδων του κερατοειδούς , αφού προηγουμένως αφαιρεθεί με μηχανικό τρόπο το επιθήλιο(εξώτερη στιβάδα) του κερατοειδούς. Είναι επομένως η λιγότερο επεμβατική μέθοδος.

TRANS PRK (no touch PRK): πρόκειται για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο καθώς εδώ η αφαίρεση του επιθηλίου γίνεται με ειδικό λογισμικό του Excimer LASER και όχι με μηχανικό τρόπο , και επομένως προσφέρεται μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια στο αποτέλεσμα.

LASIK (conventional LASIK): αρχικά δημιουργείται ο κερατοειδικος κρημνός (flap) με τον μηχανικό κερατοτόμο , το flap ανασηκώνεται, εφαρμόζεται στη συνέχεια το Excimer LASER στις έσω στιβάδες του κερατοειδούς και τέλος o κρημνός επανατοποθετείται στη θέση του.

Z-LASIK (all-LASER LASIK , bladeless LASIK , femtoLASIK): εδώ ο κερατοειδικός κρημνός δημιουργείται με femtosecond LASER , άρα έχουμε ασύγκριτα μεγαλύτερη ακρίβεια και μεγαλύτερη ασφάλεια στο διορθωτικό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για φωτοδιαθλαστική επέμβαση;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα βασιστεί στους εξής παράγοντες:
Ηλικία , προηγούμενες οφθαλμολογικές επεμβάσεις , είδος οπτικής διόρθωσης (γυαλιά , φακοί επαφής) , είδος και σταθερότητα της αμετρωπίας (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία), τυχόν συνυπάρχουσες οφθαλμικές παθήσεις , εγκυμοσύνη , ιατρικό ιστορικό με έμφαση στην ύπαρξη αυτονοσίας (αυτοάνοσα νοσήματα) και στο σακχαρώδη διαβήτη και λήψη φαρμάκων.

3. Αποκατάσταση δευτερογενούς καταρράκτη με Nd YAG LASER οπίσθια περιφακιοτομή με τη μονάδα YC-200 της NIDEK 

Σημαντικό στατιστικά ποσοστό ασθενών που έχουν χειρουργηθεί για καταρράκτη , εμφανίζουν μετά από χρονικό διάστημα ετών ή και μηνών δευτερογενή καταρράκτη , δηλαδή την θόλωση του οπίσθιου περιφακίου. Η αντιμετώπιση του δευτερογενούς καταρράκτη είναι αναίμακτη και ανώδυνη και επιτυγχάνεται με μία συνεδρία YAG LASER.

4. Ενδουαλοειδική έγχυση

Anti-VEGF παραγόντων με βελόνα 27-30G για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής (wet AMD), του διαβητικού οιδήματος της ωχράς (DME), της κεντρικής/κλαδικής φλεβικής απόφραξης (CRVO/BRVO) και άλλων αγγειακών νοσημάτων του βυθού του οφθαλμού.  

Σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις του οφθαλμού όπως π.χ. η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, αλλά και σε συστηματικά νοσήματα όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, παρατηρείται υπερέκφραση (overexpression) του (φυσιολογικού) αυξητικού αγγειακού ενδοθηλιακού παράγοντα (Vascular Endothelial Growth Factor /VEGF),  με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροαγγείων εκεί όπου φυσιολογικά δεν υπάρχουν  – όπως στο κέντρο της ωχράς κηλίδας, ή την ανάπτυξη νεοαγγείων σε ισχαιμικές περιοχές του αμφιβληστροειδούς. Όλη αυτή η διεργασία οδηγεί στην εμφάνιση αιμορραγιών και εξιδρωμάτων στον αμφιβληστροειδή και επομένως σε πολύ δυσμενή επίδραση στην όραση. Τα φάρμακα με anti-VEGF δράση αυτό που κάνουν ακριβώς είναι να εμποδίσουν την υπερενεργοποίηση του VEGF και των αρνητικών συνεπειών της στην οπτική λειτουργία.

5. Χειρουργική βλεφάρων (αφαίρεση χαλαζίου, θηλωμάτων, ξανθελασμάτων, κύστεων)

6. Χειρουργική αφαίρεση πτερυγίου

Επικοινωνία Εδώ